Den ultimata guiden för dig som ska eller funderar på att köpa ny dator/desktop-PC för gaming!

Stationär Speldator - Ej klar

Obs: Denna sida är fortfarande inte klar!

Moderkort

I en stationär speldator påverkar moderkortet inte prestandan i någon större utsträckning. Vilket moderkort du ska köpa beror istället på faktorer som formfaktor, chipset, funktioner och överklockningsmöjligheter. När man ska köpa moderkort till en stationär speldator väljer man oftast ett med formfaktorn ATX, men har inte ditt chassi stöd för detta duger ett mindre moderkort också.

SSD

En SSD är i princip ett måste, oavsett om det gäller en vanlig dator eller en speldator. Visst kan man klara sig med en traditionell hårddisk, men med en SSD går allting otroligt mycket fortare. Eftersom SSD:s fortfarande är ganska dyra vad gäller pris per gigabyte, bör du se till att i första hand bara installera sådant som drar nytta av snabba laddningstider (spel, operativsystem) på SSD:n.

Hårddisk

Om du är i behov av stort lagringsutrymme för bilder, film, musik osv eller bara vill kunna installera väldigt många spel, kan det vara en god idé att köpa en konventionell hårddisk till din stationära speldator. Som vi nämnde under "SSD" är priset per gigabyte betydligt lägre för en hårddisk jämfört med en SSD. Lagringsmängden blir bara större och större på hårddiskar och i dagsläget finns ingen anledning att köpa en med en storlek mindre än 1TB.

Nätaggregat

Precis som med moderkortet påverkar inte nätaggregatet prestandan i en stationär speldator, men däremot stabiliteten och strömförbrukningen. Framför allt är det kraftfulla grafikkort som kräver rejält med ström, så att välja ett nätaggregat med hög effekt är sällan någon dålig idé så länge det håller hög kvalitet. Det du ska kontrollera först är att nätaggregat har tillräckligt med PCIe-kontakter för ditt/dina grafikkort. Nästa steg är att se till att nätaggregatet har en så kallad "80 plus-certifiering", så att det inte uppstår allt för höga "energiförluster". Sista steget är att undersöka om nätaggregatet är modulärt eller inte. Är det förstnämnda behöver du bara använda de kablar som behövs, vilket är positivt men inte nödvändigt.

Chassi

När du ska köpa chassi till din stationära speldator finns inga speciella riktlinjer, så länge du undviker de alla billigaste eftersom de brukar vara väldigt plastiga och ha dålig kylning. Givetvis ska moderkortet passa (rätt formfaktor) i chassit och det får gärna medfölja ett par fläktar, men annars kan du välja efter egen smak eller titta på ett par recensioner. Om du använder flera kraftfulla grafikkort är det att rekommendera att köpa ett så kallat "Fulltower-chassi", så att det finns gott om utrymme och möjligheter till bra kylning.

Kylning & Ljudnivå

En kraftfull stationär speldator utvecklar stora mängder värme vilket gör att det är viktigt med bra och effektiva fläktar. Oftast är det en god idé att byta ut originalkylaren till processorn, då denna vanligtvis kan jämföras med skräp. När det gäller grafikkorten bör du se till att de redan har bra kylning installerad, vilket i regel är två fläktar eller fler, så att du slipper byta. Chassit får gärna ha en eller flera 120 mm fläktar installerade.

Denna sida uppdaterades senast: 2016-03-23

Hem

Välkommen!

Varmt välkommen till speldator-stationär.se! Det här är guiden för dig som ska köpa ny gaming-desktop-PC, oavsett om du funderar på att köpa lösa komponenter och bygga din egen eller köpa en färdigbyggd. Letar du efter sistnämnda och har en budget på ca 10 000 kr och uppåt? Missa då inte att ta en titt på den populära datormodellen som du finner på länken till vänster! Välkommen!