Den ultimata guiden för dig som ska eller funderar på att köpa ny dator/desktop-PC för gaming!

Stationär Speldator - Snart klar

Obs: Denna text är snart klar!

Ditt behov: Du tar ofta med dig en speldator, antingen om du bär den mellan hemmet och jobbet eller skolan, eller om du i många fall befinner dig på resande fot. Du önskar hög prestanda och klara av allting som en gaming dator här ovan kan. En speldator ska inte väga särskilt mycket, vara liten till storleken utan att det påverkar exempelvis storleken på tangentbordet (vanligast är skärmen på cirka 13 tum). Chassit på en gaming dator ska tåla mycket så att en speldator inte går sönder av att släpas fram och tillbaka överallt. Batteritiden ska vara bra så att du kan jobba på ställen där strömuttag saknas. Datorgenren du ska söka efter kallas för en gaming dator.

Styrkor: Väldigt behändig – den väger inte särskilt mycket, tar lagom stor plats, tunn och enkel att ta med sig. Prestandan på en speldator är helt okej – vanligtvis bättre än i en gaming dator listan här ovanför. Batteritiden är vanligtvis runt 7-11 timmar. En gaming dator är överlag de bästa, så du behöver inte skämmas när du plockar fram den, till skillnad mot en speldator som utstrålar lågt pris.

Svagheter: Prestandan är helt okej i en gaming dator, men klarar inte av att köra nya grafikkrävande PC-spel. Eftersom skärmens storlek vanligtvis är på runt 13 tum passar det inte jättebra för att syssla mycket med grafiskt arbete, då program som Photoshop, InDesign och Illustrator kräver stor skärmyta. Lättare bilder för webben, eller om du vill fixa mindre saker på digitalfoton, går bra. Detsamma gäller för utveckling (programmering och webbdesign) där det är bra att ha en stor bildskärm. Priset är förhållandevis rätt bra, men det beror på att datorkomponenterna håller bra kvalitet i och med det kompakta bygget. Satsar du på en SSD istället för en konventionell hårddisk får du en gaming dator.

Ditt behov: Du letar efter en speldator som har hög prestanda. Den ska kunna hantera alla nya spel utan problem, och du ska kunna använda den för avancerad mediaproduktion – redigering av video, musik och bild. Datorkomponenterna ska vara av bästa kvalitet och bästa prestanda. En gaming dator är ofta rätt klumpig eftersom komponenterna, speciellt processorn och grafikkortet, kräver bra kylning. Komponenterna är ganska effektkrävande, vilket gör att batteritiden på en gaming dator är ganska begränsad. Men det är priset man gärna betalar för en speldator som visar var skåpet ska stå! Detta är en gaming dator som riktas dig som vill ha det allra bästa.

Styrkor: Prestandan är på topp. Detta är en gaming dator som utan problem konkurrerar mot en speldator. Prisvärd processor, snabb lagring och ett snabbt grafikkort. Vanligtvis är de läckert designade för att tilltala gamers.

Svagheter: Kraftig prislapp på grund av datorkomponenterna. Så här starka komponenter kräver bra kylning. Det gör att en gaming dator är förhållandevis klumpig och har en hel del fläktar som gör att de kan låta en del. De blir också i många fall varma, så den här typen av en gaming dator ska stå på ett bord – du ska inte ha dem i knät. Elförbrukningen gör att batteritiden är begränsad.

Denna sida uppdaterades senast: 2016-03-23

Hem

Välkommen!

Varmt välkommen till speldator-stationär.se! Det här är guiden för dig som ska köpa ny gaming-desktop-PC, oavsett om du funderar på att köpa lösa komponenter och bygga din egen eller köpa en färdigbyggd. Letar du efter sistnämnda och har en budget på ca 10 000 kr och uppåt? Missa då inte att ta en titt på den populära datormodellen som du finner på länken till vänster! Välkommen!