Den ultimata guiden för dig som ska eller funderar på att köpa ny dator/desktop-PC för gaming!

Stationär Speldator - Under bearbetning

Obs: Denna text är fortfarande under bearbetning!

En speldator får fler och fler processorkärnor. I dagsläget har såväl AMD som Intels toppmodeller sex och till och med åtta kärnor. Dessa är dock inte konkurrenter till varandra, utan man ska se till vad de kostar. AMDs Phenom II X6 och de bästa processorerna i FX-serien konkurrerar snarare med fyrkärniga Intel Core i5 och Core i7-processorer, både sett till prislapp och prestanda. Fyrkärniga AMD A10 konkurrerar med dubbelkärniga Core-processorer i en lägre prisklass.

I maj lanserade tillverkaren Intel en ny generation av Core i3, i5 och i7- processorer kallad Haswell. Dessa har liksom föregångaren Ivy Bridge alla ett fyrsiffrigt modellnummer. Startsiffran är nu 4 istället för 3. För en speldator är skillnaden på en Ivy Bridge och en Haswell-processor inte särskilt stor, de allra bästa förbättringarna gäller elförbrukningen, så det är betydligt viktigare att välja rätt i en speldator. Som alltid framåt vårkanten är det snart dags för en ny generation från Intel. Men det kommer antagligen dröja till efter sommaren innan vi ser en speldator med nyaste omgången processorer i.

AMD:s starkaste kort just nu är plattformen Bulldozer och ett antal processorer i FX-serien. De finns med fyra eller åtta kärnor, har automatisk överklockning och som alltid från AMD ett riktigt bra pris. Även A-serien som har ett ännu lägre pris har börjat öka i popularitet. Den utmärks genom att ha ett ovanligt bra inbyggt grafikkort, så i en speldator räcker den väldigt långt.

En annan trend som vi såg början på 2009 och som sedan växt sig allt starkare är en speldator. Detta är en gaming dator inbyggd i en datorskärm, och har dessutom ofta pekfunktion. De är kostar lite mer än vanligt, men innebär å andra sidan minimalt med krångel och onödiga kabeldragningar. Under året har vi sett fler och fler av en speldator med högupplösta skärmar, så kallade QHD.

Lanseringen av Windows 8 i slutet av oktober 2012 innebar en storsatsning ifrån de större tillverkarna av en speldator. De flesta släpper nytt med Windows 8-anpassade pekskärmar. Uppdateringen Windows 8.1 hösten 2013 innebar framförallt en förbättring för de som vill använda en speldator med mus och tangentbord och inte med pekskärm. Använder du Windows 8 idag eller köper en speldator får du en gratis uppdatering. Men det kan vara skönt att köpa en gaming dator med Windows 8.1 direkt, det har rapporterats om en hel del problem vid uppdateringen.

Denna sida uppdaterades senast: 2016-03-23

Hem

Välkommen!

Varmt välkommen till speldator-stationär.se! Det här är guiden för dig som ska köpa ny gaming-desktop-PC, oavsett om du funderar på att köpa lösa komponenter och bygga din egen eller köpa en färdigbyggd. Letar du efter sistnämnda och har en budget på ca 10 000 kr och uppåt? Missa då inte att ta en titt på den populära datormodellen som du finner på länken till vänster! Välkommen!